poniedziałek, 3 marca 2014

Pasta // Anchovies // Capers


PL Makaronem zaczynamy obiecany dział "bon appetit!". Zaznaczam, że nie lubię spędzać w kuchni połowy dnia, więc wszystkie dania są łatwe i szybkie.

EN Promised column "bon appetit!" we start by pasta. I note, that I don't like spending all day long in the kitchen, so every dish is simple and quick.


PL
Składniki (na 200 g makaronu):
- makaron spaghetti pełnoziarnisty - ok 200 g
- czarne oliwki - garść
- fileciki anchois w oleju - mała puszka lub mały słoiczek
- pomidorki cherry - ok 100 g
- kapary - czubata łyżka stołowa lub troszkę więcej
- papryczka chili - szczypta

1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Na patelnię wyłóż anchois razem z olejem. Nie dodawaj już żadnej innej oliwki. Podgrzej trochę, mieszając tak, aby fileciki się rozpadły.
3. Dodaj pokrojone na połówki lub w ćwiartki pomidorki.
4. Dodaj kapary (delikatnie odsączone z zalewy).
5. Na koniec wsyp przekrojone na połówki oliwki.
6. Podgrzewaj chwilę, tak aby pomidorki lekko zmiękły.
7. Możesz przyprawić papryczką chili. Uważaj na ilość. Ja kupuję całe papryczki, suszę je i mielę w młynku. Mnie wystarczy szczypta. Nie używam już soli - anchois jest słone.
8. Wymieszaj z makaronem.
To wszystko! Smacznego! :-)


EN
Ingredients (for 200g pasta):
- whole wheat spaghetti - circa 200g
- black olives - handful
- anchovies in oil - small can or small jar
- cherry tomatoes - ab 100g
- capers - ab one heaped tablespoon or a little more
- chili - a pinch

1. Boil pasta al dente in a little salted water.
2. Anchovies with oil put on the frying pan. Don't add any other oil. Heat up and mix to fall apart anchois.
3. Add cutted in half or quarter tomatoes.
4. Add capers (drain the lagoons).
5. Finally, pour in cutted in half olives.
6. Heat up a minute to become tomatoes a little soft.
7. You can season with chili. Be careful with amount. I buy whole chili, dry them and mince in pepper mill. For me a pinch is enough. I don't use salt - anchovies are salty.
8. Mix with pasta.
That's all! Bon appetit! :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz