środa, 19 marca 2014

Pasta // Spinach


PL Pierogi, naleśniki czy makaron ze szpinakiem - uwielbiam wszystko! Dzisiaj szybki przepis na makaron.

EN Dumplings, pancakes or pasta with spinach - I love everything! Today, a fast recipe for pasta.


PL
Składniki:
- pełnoziarnisty makaron spaghetti - ok 200 g
- ser sałatkowo - kanapkowy typu feta (można użyć sera feta, ja ze względu na konsystencję i bardziej słony smak, wolę kanapkowy), najlepiej tłusty - ok 270 g
- świeży szpinak - ok 400 g 
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek - odrobina

1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
2. Na patelnię, na niewielką ilość oliwy z oliwek wyciśnij czosnek (ja daję kilka ząbków), ale uważaj aby się nie przypalił i nie zbrązowiał.
3. Dodaj dobrze wypłukany szpinak, wcześniej możesz porwać liście.
4. Gdy szpinak zmięknie już zupełnie, dodaj ser. Możesz wcześniej go pokruszyć, albo rozdrobnić podczas podgrzewania. W trakcie mieszaj. Ja nie dodaję już soli.
5. Gdy wszystko ładnie się połączy, dodaj do makaronu. 
Voila! 

EN
Ingredients:
- whole wheat spaghetti - circa 200g
- feta type cheese (you can use feta cheese, I use this one which is saltier), fatty is the best - circa 270g
- fresh spinach - circa 400g
- few garlic cloves
- olive oil - a bit

1. Boil pasta al dente in a little salted water.
2. Crushed garlic put on the frying pan with a very small quantity of olive oil (I use a few cloves), but be careful and don't singe it, it can't bronze.
3. Add well rinsed out spinach, you can tear leaves.
4. When the spinach become soft, add cheese. You can crush it earlier or you can crumble it during the heat up. Mix it up. I don't use salt.
5. When everything merge, add to pasta.
Voila! 

Follow me on Facebook

1 komentarz:

  1. This looks very delicious :)

    I invite you to visit my blog and follow each other if you want:

    http://danadimitras.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń