sobota, 20 września 2014

Pasta // Lemon // Tuna


PL Wiem, że troszkę Was zaniedbałam jeśli chodzi o przepisy. Już nadrabiam. Dzisiaj spaghetti z tuńczykiem. Póki jeszcze pogoda dopisuje, korzystajcie ze świeżego powietrza. Posiłki zawsze wtedy lepiej smakują :-)

EN I know, I neglected you as regards recipes. I'm catching up. Today, there's a spaghetti with tuna. While it's still a nice weather, enjoy the fresh air. Meals taste better :-)


PL
Składniki:
- makaron spaghetti
- oliwa z oliwek - ok. 3 łyżek
- czosnek - 2 - 3 ząbki
- białe wino - do smaku
- anchois - 2 - 3 fileciki
- sok z cytryny
- tuńczyk w wodzie - puszka
- parmezan - do posypania
- czarny pieprz
- rukola - garść

1. Gotujemy makaron.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek. Lekko podsmażamy. Uważajcie, aby się nie przypalił - będzie gorzki.
3. Wlewamy wino i pozwalamy mu odparować.
4. Dodajemy posiekane anchois i sok z cytryny.
5. Doprawiamy pieprzem.
6. Gotujemy chwilkę, aby sos lekko zgęstniał.
7. Dodajemy tuńczyka.
8. Wszystko mieszamy z makaronem, posypujemy parmezanem i rukolą.

EN
Ingredients:
- spaghetti-type pasta
- olive oil - about 3 spoons
- garlic - 2 - 3 cloves
- white wine - for taste
- anchovy - 2 -3 fillets
- lemon juice
- tuna in springwater - 1 small can
- parmesan - to sprinkle
- black pepper
- rucola - a handful

1. Boil the pasta al dente.
2. Heat up olive oil in a pan, add crushed garlic. Slightly fry. Be careful and don't burn - it will be bitter.
3. Pour a wine and let it easily evaporate.
4. Add the chopped anchovy and lemon juice.
5. Season with pepper.
6. Boil in a while allowing the sauce to become creamier.
7. Add tuna.
8. Everything mix with pasta, sprinkle with parmesan and rucola.


Follow me on Facebook

2 komentarze:

  1. Ostatnio zrezygnowałam z makaronów, ale temu trudno by mi się było oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, pyszny! :) a dlaczego zrezygnowałaś?

      Usuń