środa, 14 stycznia 2015

Pizza


 PL Pewnie większość z Was uwielbia pizzę. Ja najbardziej lubię na cienkim cieście z mnóstwem dodatków. Dziś podam Wam przepis na sprawdzone ciasto do pizzy i sos. Dodatki dacie wedle uznania. Ja bardzo lubię z oliwkami, kukurydzą, świeżą bazylią, cebulką, serem, ewentualnie tuńczykiem. A jeśli użyjecie mąki pełnoziarnistej, Wasza pizza będzie naprawdę zdrowym posiłkiem.

EN I'm sure a lot of you love pizza. I really like pizza on thin dough with a lot of additions. Today I give you recipe for tried and tested a pizza dough and tomato sauce. Add what you want. I like with olives, corn, fresh basil, onion, cheese, eventually tuna. And if you use a wholemeal flour, your pizza will be realy healthy meal.


PL
Sos pomidorowy:
- świeże pomidory (zmiksowane) lub puszka pomidorów bez skórki (również zmiksowanych)
- bazylia i oregano (suszone) - po 1 płaskiej łyżce
- czosnek - 4 ząbki (zmiażdżony)
- sól - do smaku
Wszystko razem miksujemy (można dodać 3 - 4 łyżki ketchupu) i podgrzewamy na patelni.

Składniki na ciasto:
- mąka - 1,5 szklanki
- letnia / ciepła woda - 0,5 szklanki
- drożdże - 0,5 opakowania
- cukier - płaska łyżeczka
- sól - szczypta
- odrobina oleju - ok. 2 łyżki

1. W wodzie rozpuść drożdże i cukier.
2. Dodaj sól i olej.
3. Wymieszaj z mąką.
4. Wyrabiaj na gładką masę. Jeśli ciasto wciąż klei się do rąk, dosyp odrobinę mąki.
5. Przykryj czystą ściereczką i zostaw na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.
6. Po tym czasie blachę posyp mąką i uformuj na niej przygotowane ciasto.
7. Posmaruj pomidorowym sosem.
8. Połóż swoje składniki. Dopraw przyprawami wedle uznania (np. bazylia i oregano).
9. Wstaw do piekarnika na 20 - 25 minut w 170 stopniach na termoobiegu.
10. Gdy ser jest już dobrze roztopiony, a ciasto przypieczone, pizza jest gotowa :-)
Smacznego!

EN
Tomato sauce:
- tomatoes or a tin of chopped tomatoes (mixed)
- basil and oregano (dried) - 1 spoon basil and 1 spoon oregano
- garlic - 4 cloves (crushed)
- salt - a bit
Everything mix together (you can add 3 - 4 spoon of ketchup) and warm up on the pan.

Ingredients for dough:
- flour - 1,5 glass
- warm water - 0,5 glass
- baker's yeast - half of packaging
- sugar - 1 teaspoon
- salt - a bit
- oil - 2 spoon

1. Dissolve the yeast and sugar in water. 
2. Add salt and oil.
3. Mix with flour.
4. Stir until the mass is uniform consistency. If it still stick to the hands add some flour.
5. Cover with a clean cloth and leave for 30 minutes. In this time your dough should expand its volume.
6. After this time, strew a sheet with flour. Form the dough into a cookie sheet.
7. Smear with the tomato sauce.
8. Put your additions. Season with spice as you like (ex. basil and oregano).
9. Put into the oven for 20 - 25 minutes in 170 degrees Celsius of heat circulation.
10. When cheese is melted and the dough is crispy, your pizza is ready :-)
Bon appetit!


Follow me on Facebook

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz