środa, 9 listopada 2016

Kruszonka z jabłkami


Zupełnym przypadkiem sięgnęłam ostatnio po książkę Ani Lewandowskiej "Żyj zdrowo i aktywnie" i jestem naprawdę mile zaskoczona. Poza garścią ciekawych informacji, bardzo przystępnie podanych, mnóstwo świetnych przepisów na zdrowe posiłki. Między innymi na kruszonkę z płatków owsianych i jabłek. Słodkie zachcianki mogą być zdrowe. Ja zamiast malin, jak poleca Ania, dodałam żurawinę (dobrze robi nerkom).

Składniki:
- 6 soczystych jabłek (najlepiej lekko kwaśne)
- garść żurawiny
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki płatków owsianych (Górskie)
- sparzone migdały
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
- olej kokosowy (może być masło, ale z olejem kokosowym będzie zdrowsze, ewentualnie masło klarowane)
 
1. Obierz jabłka i pokrój w plastry, kawałki - jak wolisz.
2. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem kokosowym.
3. Wyłóż do niego jabłka.
4. W miseczce wymieszaj płatki owsiane z miodem, migdałami, żurawiną, cynamonem i kardamonem. Rozłóż równomiernie na jabłuszkach.
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.
 
Yummy! ;-)
 


Możesz śledzić mnie na Facebooku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz